Friday

E Dini Ju Kush Janë Hiperpoliglotët?

Tags

E Dini Ju Kush Janë Hiperpoliglotët?

Ka poliglotë, dhe pastaj ka hiperpoliglotë që janë tepër të rrallë. Hiperpoliglotët janë studiues gjuhësor të jashtëzakonshëm, që posedojnë aftësinë për të zotëruar dhe për të përdorur mbi dhjetë gjuhë.

The Economist intervistoi një hiperpoliglot adoleshent të quajtur Timothy Doner, i cili pretendon se mësoi arabisht në një muaj të vetëm. Doner vëren se duke studiuar frëngjishten, latinishten, dhe greqishten e lashtë mund të ndihmojë dikë t'i kuptojë gjuhët e tjera evropiane më lehtë. Ai gjithashtu thotë se duke dëgjuar muzikë në gjuhë të huaja mund të ndihmojë me shqiptimin.

Pra, çfarë e bën Doner dhe hiperpoliglotët e tjerë aq të rralla? Studimet tregojnë se ata kanë kujtesë jashtëzakonisht të madhe - ata janë në gjendje të ruajnë gjërat në kujtesën e tyre afatgjatë, por edhe ti riprodhojnë ato shpejt.