Thursday

Ky Grafik Tregon Se Po Pini Kafen Krejt Gabim

Tags

Ky Grafik Tregon Se Po Pini Kafen Krejt Gabim


Koha më e keqe për të pirë kafe është pikërisht kur të gjithë e pijnë: Gjëja e parë që në mëngjes. Si shkruan Wonkblog i Roberto Ferdman, duke pirë kafe menjëherë pasi ju zgjoheni, është kundërproduktive. 

Njerëzit natyrisht prodhojnë një hormon të quajtur kortizolit që na ndihmon të zgjohemi në mëngjes. Trupat tanë prodhojnë më sasi të madhe të saj menjëherë pasi ne zgjohemi, dhe pastaj pushon prodhimin për të na lënë të flemë natën. Grafiku i mësipërm nga një studim 2009 tregon baticat-zbaticat e prodhimit të kortizolit: ka kulmin në ora 08:00-09:00 dhe pastaj fillon fundosjen gjatë gjithë ditës. Të pish kafe gjatë kohës kur prodhimi ynë i kortizolit është në kulmin e tij në fakt mund të pengojnë prodhimin e kortizolit dhe të çojë në më shumë varësi nga kafeina.

Pra, kur është koha më e mirë për të pirë kafe? Është mirë të pish kafe në periudhën e gropave në tabelën e mësipërme, 10:00 deri mesditë dhe 02:00 deri 05:00 mbasdite.