Thursday

Përse Dritat që Ndriçojnë Rrugën Kanë Ngjyrë Portokalli?

Tags

Përse Dritat që Ndriçojnë Rrugën Kanë Ngjyrë Portokalli?

Dritat e rrugës kanë ngjyrë portokalli për një arsye shumë të thjeshtë të cilën asnjëherë nuk e kemi pasur në konsideratë.

Por përse kohëve të fundit dritat e bardha po përdorën më shumë?

Ne shpesh kemi menduar se pas kësaj qëndron ndonjë arsye shkencore pse drita ngjyrë portokalli përdoret për ndriçimin e rrugëve, por në të vërtetë ka një arsye shumë më të thjeshtë, prodhimi i dritës portokalli kushton shumë lirë.

Shumica e poçeve që përdorën për ndriçimin e rrugëve përmbajnë sodium në presion të lartë, me anë të kësaj prodhohet ndriçim me konsum të vogël të energjisë. Ky elektriciteti kalon nëpër sodium i cili është në presion krijohet ndriçimi me ngjyrë portokalli. Deri sa kjo është pozitive për faturat e energjisë të cilat i paguan komuna, kjo nuk është e përshtatshme për ngasësit.

Studimet tregojnë se drita me ngjyrë të bardhë është shumë më e përshtatshme për ngasësit dhe rritë me 25% kohën e reagimit në frenim.

Ndriçimi i bardhë tani po përdorët më shume ne formën e LED, kjo teknologji shpenzon shumë pak energji.