Tuesday

Ja Pse Mbajtja e Derës së Dhomës së Gjumit Mbyllur Mund t' Ju Shpëtojë Jetën

Tags

Ja Pse Mbajtja e Derës së Dhomës së Gjumit Mbyllur Mund t' Ju Shpëtojë Jetën

Shumica e njerëzve e dinë se të paturit e një detektori tymi është e rëndësishme në rast se bie një zjarr. Por ka shumë mbrojtje të tjera të thjeshta për të cilat mund të mos keni dëgjuar por që mund të rrisin shanset e mbijetesës nëse zjarri shpërthen. Më e thjeshtë nga të gjitha? Mbajini dyert e mbyllura. Një derë e mbyllur në dhomën e gjumit mund të bëjë dallimin midis jetës dhe vdekjes.

Të jetosh në një botë materiale

Në shumë mënyra, ne jemi të gjithë shumë më të sigurt sec mund të ishim gjysmë shekulli më parë. Makina moderne kanë frena antibllokuese, ne nuk jemi më të ekspozuar ndaj tymit të cigares kudo që të shkojmë dhe rastet e vrasjeve janë ulur shumë. Por kur bëhet fjalë për zjarret, bota sot është më e rrezikshme sesa ka qenë ndonjëherë.

Katër dekada më parë, koha mesatare që duhej për ti shpëtuar një zjarri shtëpiak, nga momenti që zjarri shpërthen ishte 17 minuta. Sot, është tre minuta ose më pak. Kjo për shkak se, pavarësisht nga kodet e zjarrit dhe rregulloret e ndërtimit, fakti është se shtëpitë moderne digjen më shpejt.

Pse? Për një arsye, ndërsa shtëpitë e së kaluarës ishin më të vogla por me shumë dhoma individuale, njerëzit këto ditë i vlerësojnë hapësirat e mëdha me ambiente të hapura. Kjo do të thotë që një zjarr ka më pak pengesa për tu përhapur ndërsa lëviz nga dhoma në dhomë. Përveç kësaj, për shkak të plastikës në orendi dhe sende shtëpiake, zjarri është më toksik dhe djeg shumë më shpejt se kurrë më parë.

Përshëndetje, kush është?

Me kaq pak kohë për t'i shpëtuar një flake, çdo sekondë e shtuar bëhet edhe më e rëndësishme. Mbajtja e derës tuaj të dhomës së gjumit mbyllur natën - dhe mbyllja e dyerve të tjera, ndërsa ju jeni në të - mund t' jua japë atë kohë të çmuar. Një derë e mbyllur mund të mos duket shumë për të ndaluar një zjarr, por kërkimet e kryera nga Instituti i Kërkimeve të Sigurisë të Zjarrit (ULS) të FSL-së tregojnë se kjo mund të ketë një efekt të madh.

Gjatë një zjarri, një dhomë me një derë të hapur mund të gllabërohet në më shumë se 1.000 gradë Fahrenheit (538 gradë Celsius). Nëse kjo derë do të qëndronte e mbyllur, temperatura në dhomë mund të përfundonte në vetëm 100 gradë Fahrenheit (38 gradë Celsius). Një derë e mbyllur gjithashtu kufizon rrjedhën e oksigjenit, i cili është një nga karburantet që fuqizojnë një zjarr.

Natyrisht, nxehtësia dhe zjarri nuk janë rreziqet e vetme në një flakë. Sipas Shoqatës Kombëtare të Mbrojtjes nga Zjarri, shumica e vdekjeve nga zjarri nuk shkaktohen nga djegiet, por nga thithja e tymit. Një derë e mbyllur mban jashtë tymin toksik nga dhoma dhe nga mushkëritë tuaja, duke ju dhënë ajrin e freskët që ju nevojitet për të planifikuar shpëtimin tuaj. Duke mbyllur dyert tuaja, duke instaluar detektor tymi dhe duke pasur një plan shpëtimi nga zjarri për të gjithë familjen tuaj, ju mund të rritni shanset tuaj për të dalë gjallë kur godet fatkeqësia.